Moneda demos

Moneda Demos: Una renda bàsica amb moneda social per fer suport veïnal. Miguel Ángel Figueroa García

Reportatge sobre la moneda social Demos a les illes canàries.

Parlem de l’any 2012, en aquell moment, la nostra assemblea de barri del 15M en La Illeta havia fet un gran treball continuat, exemples d’això eren l’ estudi de les possibilitats reals de participació ciutadana a Canàries, generant nous processos de participació, tallers d’horts en terrases o l’anàlisi riguròs de les conseqüències de la reforma laboral d’aquell mateix any.

No obstant això, la sensació general de l’assemblea era que estàvem reaccionant a les decisions de la política. Des dels organismes polítics es llançaven iniciatives frontalment oposades a les nostres peticions i nosaltres reaccionàvem en contra. Ens sentíem com el ruc que persegueix la pastanaga.

Durant una assemblea va sorgir la reflexió: Què estem fent per canviar el món? Quin món volem tenir? Quins passos podem donar que ens acostin a aquest “món millor”?. Les preguntes van quedar com a ordre del dia per a la següent assemblea que seria el 24 de maig 2012.

Aquesta següent assemblea va ser increïble, una de les idees que es van recolzar va ser una moneda social que implementava una renda bàsica amb la idea que;

“l’economia és la major promotora de les desigualtats a la nostra societat i sota els objectius de crear suport mutu , hauria de ser el sistema econòmic qui ens permetis reduir la dependència del sistema predominant i poder transformar-ho.”

El nom que vam triar va ser DEMOS (đ) amb tres significats: acrònim de “Democràcia Econòmica en Moneda Social”, una invitació a donar i, en sentit de qui ha de respondre l’economia, “Demo” (poble en grec).

Un mes després ja teníem la plataforma web desenvolupada en proves i el 5 de setembre es va obrir al públic. La resposta va ser inesperada, i aviat es van deixar de costat els objectius inicials davant l’evidència de que el sistema era capaç de fer que les persones es retrobessin i a més fomentava una xarxa veïnal sota la idea de ser útils els uns amb els altres. En el passat el barri de la Illeta havia destacat per ser un barri de persones que es coneixien i feien activitats juntes, els nens jugaven al carrer i les portes es deixaven obertes. D’alguna forma DEMOS aconseguia recuperar aquesta xarxa veïnal.

Econòmicament DEMOS està pensat com un sistema educatiu on els comportaments no cooperatius es penalitzen i els altruistes i recíprocs es premien. Els usuaris reben un sou mensual (renda bàsica), aquesta renda varia segons el comportament de l’usuari i al final de mes es cobra un impost del 10% del saldo de l’usuari, de manera que els diners no serveix per acumular sinó com a mitjà per l’intercanvi. Tots aquests càlculs estan automatitzats de manera que ens alliberem de necessitats de gestió i dediquem el temps a interactuar amb persones i no amb màquines.

“És sorprenent el que s’aconsegueix amb unes petites regles, les persones es relacionen sota altres principis, es comparteix el coneixement, el treball i s’evita acumular per acumular.”

Comentant aquesta circumstància algú em va respondre: “El sorprenent no és que les normes de DEMOS generin comportaments sans, ho sorprenent és que les normes de l’economia de l’euro probablement hagin estat pensades per generar actituts nocives”.

La moneda DEMOS no és un projecte finalitzat, es una assemblea pública i oberta i el lloc on es decideix el futur del projecte. Un de les fites més importants fruit de les decisions d’aquesta assemblea va ocórrer quan http://monedademos.es va passar de ser una moneda virtual a una plataforma de monedes socials que va permitir crear Tribus (grups) amb distribucions monetàries independents però compatibles entre si. I és que, quan diem que DEMOS està fet per les persones, no exagerem, per exemple: tots els diners virtuals que existeixen en DEMOS intenten ser una representació del valor humà de les persones que participen en el projecte, i això es tradueix quan les persones són menys individualistes entre si (quan hi ha més transaccions), llavors la massa monetària creix, i si per contra si les usuàries fan menys transaccions la massa decreix de manera automàtica.

La creació de grups anomenats tribus és un procés senzill, només cal tenir ganes, un grup promotor de 3 persones i sol·licitar-ho en l’e-mail de contacto@monedademos.es. Les noves tribus es comuniquen a l’assemblea a manera de benvinguda i es conformen automàticament a principis de mes just abans d’assignar sous. El programari de DEMOS és de codi lliure i gratuït disponible per ser usat allà on pugui ser útil, amb les tribus es facilita als col·lectius poder usar DEMOS a la seva zona sense haver d’assumir despeses de servidors web.

De vegades ens pregunten sobre expectatives passades i futures, DEMOS va començar sense clares expectatives i òbviament tot ha estat un èxit. En aquests quatre anys han múltiples experiències, amb constant aprenentatge i creant el suport mutu fins a modestes iniciatives particulars que acaben donant el salt a l’economia oficial… però si hagués de quedar-me amb alguna cosa sens dubte em quedo amb les persones que ja no són només amics, sinò SOM FAMILIA.

Miguel Ángel Figueroa García
Usuari de Demos, promotor de la iniciativa i desenvolupador la plataforma web.

http://monedademos.es