De Faircoin a Bank of the Commons, per Enric Duran

Ja fa més de 8 anys que el món de les criptomonedes va veure la llum amb la creació de Bitcoin i de la tecnologia de la cadena de blocs, i en fa poc més de 3, que faircoin es va escollir per aprofitar aquestes invencions, com eina per construir una alternativa econòmica pel bé comú i la superació del sistema capitalista actual.

Faircoin és una moneda descentralitzada; un fork de bitcoin, per això s’ha desenvolupat el blockchain basat en la prova de la cooperació, que serà llançat aviat, sumant els valors cooperativistes per al propi codi. Faircoin ha estat dissenyat per ser alhora una moneda de canvi, una reserva de valor des del començament i en el futur també una referència de valor.

Com a moneda de canvi una bona definició per faircoin és una moneda social auxiliar mundial, ja que es pot complementar amb monedes socials locals on aquestes són presents (per exemple, una moneda de crèdit mutu en general és només per als membres d’una xarxa, però faircoin es pot utilitzar més obertament també amb les persones que venen o consumeixen però no són part d’una comunitat local). Alhora, en qualsevol lloc on no hi ha una moneda social específica, faircoin pot ser d’utilitat per a cobrir aquesta necessitat, especialment per als intercanvis interregionals, o entre comunitats.

Al mateix temps que a faircoin ja hi ha moneders per a diferents dispositius (Linux, Windows, Mac, Raspberry i Android), Fairpay activa, per a l’ús diari, els pagaments locals i les monedes dels ecosistemes com un servei per a les persones que no poden utilitzar un dispositiu tecnològic. Per tant la targeta fairpay, es pot utilitzar sense un smartphone. Ja inclou un compte en línia que permeti a les persones gestionar faircoin i fairpay Cashin, fent en línia o sortida d’efectiu sempre que ho desitgin.

En aquests 3 anys, s’ha anat desenvolupant, de forma sostinguda, l’ecosistema de Faircoop. Des del mercat digital de Fairmarket fins a la Cooperativa europea Freedomcoop, inspirada en l’experiència de la CIC, cada vegada hi ha més raons per participar-hi. Es per això que el nombre de nodes locals arrel del món va creixent ràpidament, especialment en aquest darrer període.

En tot aquest procés es va veient més i més clar que hi ha una forma d’organitzar-se pel bé comú, una forma no privada, ni estatal, la qual, a més d’aplicar-se i estendre’s a nivell local, podem ser capaços d’ estendre-la fins a nivells supranacionals i fins i tot en l’àmbit mundial.

 

Nou punt d’inflexió: Bank of the Commons

En un món on les tecnologies bancàries i de pagament estan canviant tan ràpid, es pot fer més fàcil, més barat i ràpid qualsevol tipus de pagament per a les persones. Les cooperatives transformadores i les monedes socials i alternatives, tenen el repte de mantenir els seus valors i el comportament compromès, al mateix temps que tracten de millorar també la capacitat d’ús dels seus sistemes.

Això ha de succeir per aconseguir l’objectiu d’arribar a la població de forma multitudinària, ja que en els sistemes més difícils d’usar només hi participaran activistes i no pas la gent comuna.

Alhora, les eines descentralitzades properes amb la revolució blockchain, fan possible descentralitzar i fer més transparent la banca, i aquesta capacitat es pot utilitzar per a la recuperació de la sobirania del poble en les finances, la participació en els pressupostos i la creació de diners.

És molt important crear economies d’escala per a la construcció de tecnologies compartides, integracions i serveis, que qualsevol cooperativa financera local o moneda poden utilitzar, i això és el que el nou projecte cooperatiu bancari europeu, Bank of the Commons, està mirant de fer.

És per això que el Banc of the Commons està sent desenvolupat com a projecte d’un nou sistema bancari a tot el món amb els següents objectius:

* Els sistemes de pagaments sense la intermediació corporativa, entre tots els temes d’economia cooperativa i solidària.
* Per actualitzar els moviments bancaris i monedes alternatives ètiques amb tecnologies descentralitzades.
* Per interconnectar la banca ètica i els moviments que fan ús de monedes alternatives, amb aplicacions pràctiques que facilitin el seu intercanvi.

Algunes eines ja existents i algunes en desenvolupament són part del pla del banc, incloent-hi faircoin, fairpay, i el conjunt d’eines freecoin entre d’altres.

Un dels principals objectius és el desenvolupament d’un sistema de moneders de múltiples monedes de codi obert, en col·laboració amb Freecoin i la plataforma de col·laboració oberta (OCP) que ja s’utilitza per Freedomcoop.

Aquest moneder s’iniciaria mitjançant l’ús de faircoin i l’euro, i podria incloure la integració progressiva amb els principals programaris per monedes socials. D’aquesta manera es planeja resoldre la separació entre monedes socials i monedes digitals com faircoin, gent més fácil que es puguin combinar per un sistema monetari pel bé comú.

Un altre dels objectius que s’han d’assolir amb el desenvolupament del Bank of the Commons és resoldre el biax que existeix amb altres moviments d’economia solidària, com la banca ètica o cooperatives socials que en les seves diferents àrees encara no utilitzen monedes socials.

Per a la construcció d’un nou món basat en la cooperació, és una qüestió clau què la cooperació diària sigui un fet també.

Els comptes bancaris dels bancs ètics han de ser els que siguin més fàcils d’usar per comprar una moneda social. En cas de ser factible l’ús d’aquesta moneda social per pagar les factures dels proveïdors de cooperació, aquestes cooperatives han de distribuir part dels ingressos dels seus membres en monedes socials, i ha de ser fàcil per a ells utilitzar el Bank of the Commons per crear subcomptes per als seus propis membres, oferint-los una cartera en línia que, juntament amb d’altres monedes, podria incloure la seva pròpia moneda interna.

Cadascun d’aquests passos es convertirà en un recurs per a ser ofert pel Bank of the Commons.

Més a llarg termini, un dels focus simbòlic i polític més important del banc seria democratitzar el procés de creació de diners i fer-ho transparent. En l’actualitat és un dels secrets més ocults de com es governa el món actual.

La gent podrà recuperar el seu poder de crear diners, amb base en les reserves de diners que poden proporcionar, i d’aquesta manera podrien contribuir a les finances del banc i les finances de qualsevol nou projecte de cooperació que s’hi financia.

Totes les persones i col·lectius, encara que no disposin d’estalvis, poden contribuir democràticament a la decisió d’un percentatge dels diners, creació que es decidirà conjuntament pels participants al banc.

El mecanisme de democràcia directa, mai vista en un banc, farà que el coneixement i la informació sobre com es creen els diners sigui a l’abast de tots, en el banc cooperatiu europeu, i d’aquesta manera se n’adonaran de com ha estat treballant ocultament per al robatori del 1% sobre el 99%.

De tota manera, qualsevol ecosistema bancari monetari o alternatiu pot assolir els seus objectius només si té prou massa crítica per focalitzar la circulació a l’interior del seu sistema, prou gran com per no necessitar tant sortir a l’exterior d’aquest ecosistema. Per tant, un objectiu important del Bank of the Commons, serà fer-ho fàcil perquè qualsevol persona tingui un compte, i d’aquesta manera, la circulació monetària pot ser més fàcilment mantinguda dins de l’ecosistema. Això significa que les transaccions en euros podrien evitar ser controlades pel sistema bancari oficial, i faircoin o altres monedes d’intercanvi social podrien ser part d’una pràctica de l’economia circular, on els comerciants poden utilitzar les monedes per pagar als seus proveïdors, i per pagar altres proveïdors o distribuir entre els seus membres, etc.

Perquè això sigui possible, un proper pas és la fundació de la cooperativa europea, que desenvoluparà els serveis bancaris per als seus membres. Per tant, el Bank of the Commons, treballarà per aconseguir un bon nombre de membres en les primeres etapes, i el capital suficient per donar garanties per al pla de desenvolupament del projecte al 2017. Es llançarà una campanya molt aviat per fer-ho possible!

Per estar sintonitzats podeu trobar més novetats en el lloc web: bankofthecommons.coop

Més info sobre faircoop i faircoins:

a http://fair.coop/ca

http://fair-coin.org

Per contacte directe, podeu comptar amb el node català de Faircoop:

Catalunya@fair.coop

https://fair.coop/ca/catalunya